Bazga i bagrem – slatke delicije

Pohani cvijet bazge

Ovih dana u šetnjama prirodom sigurno vas je zapuhnuo opojni miris bazge i bagrema u cvatu. Cvjetovi ova dva drveta mogu se spremati kao slasne delicije – pohani ili prženi, te se od njih spravlja sok ili sirup. Bazgin cvijet se bere i za ukusni čaj, a bagremov cvijet služi za ispašu pčela koje stvaraju izuzetan bagremov med.

.

Cvijet bazge bere se u svibnju ili lipnju, dok se još nije posve rascvao i to za vrijeme toplih i suhih dana. Suši se vrlo pažljivo i naglo u tankim slojevima na tavanu ili pri umjetnoj toplini. Mora zadržati prirodnu boju, jer u protivnom, ukoliko pocrni, mora se baciti. Osušeni cvijet bazge sprema se u dobro zatvorene posude.

Vrući čaj, pripravljen namakanjem cvijeta bazge u vrućoj vodi (ne ključaloj!), ako se uzme na početku prehlade, upale krajnika, upale grla i gripe, pridonosi brzom izlječenju bolesti jer potiče krvotok, izaziva znojenje i organizam čisti od otrovnih tvari. Čaj se može davati djeci tijekom eruptivnih bolesti poput ospica i vodenih kozica kako bi ublažio osip i ubrzao oporavak. Čaj od cvijeta bazge smanjuje izlučivanje i ubrzava izbacivanje sluzi pa olakšava prehlade, katar, upalu sinusa, začepljenje bronhija, a budući da djeluje opuštajući, ublažava i kašalj, te pomaže kod astme. Cvijet bazge djeluje i kao diuretik, olakšava zadržavanje tekućine i eliminira otrovne tvari iz organizma. Osim toga, vrlo je ukusan.

Pronašli smo nekoliko receptura za jela s cvjetovima bazge, pa ih svakako isprobajte:

Pekmez od jagoda i cvjetova bazge

Sirup od bazge i limuna

Sirup od bazge

Pohana bazga (slastica)

Prženi cvjetovi bazge (u smjesi za palačinke)

.

Pohani cvijet bagrema

Bagrem je još poznat pod imenom akacija. Bagrem je jedno od najmedonosnijih stabala, a također je cijenjen i kao ukrasno drvo. Čim opazite rascvjetale grozdove cvjetova bagrema, vrijeme je da od njih pripremite delicije. Berite cvjetove koji su svježe otvoreni ili još u pupoljcima. Ovo cvijeće konzumirajte u umjerenim količinama.

Sirup od cvjetova bagrema

Od ovih prekrasnih grozdastih cvjetova možete pripremiti sirup na isti način kao što pripremate i sirup od bazge. Bitno je da cvjetove držite jedan dan namočene u vodi.

Pohani cvjetovi bagrena

Također cvjetove možete pohati tako da ih umočite u smjesu sličnu onoj za pohanje ili prženje bazge.

Slatko od bagrema

Bagremov cvijet se bere dok je mlad i još zatvoren. Naberite oko 60 g cvjetova. Očistite ga od zelenih dijelova, odnosno upotrijebite samo latice, jer su ostali dijelovi bagrema otrovni. Očišćene latice bagrema stavite u pola litre vruće vode i kuhajte 10 minuta. Zatim dodajte 1 kg šećera i kuhajte dok se slatko ne zgusne. Pred kraj dodajte sok od jednog limuna ili limun isječen na kolutove. Kuhajte dok sa žlice ne počnu padati po dvije teške kapi. Gotovo slatko sklonite sa štednjaka, skinite pjenu i pokrijte mokrom krpom. Ostavite preko noći, a idući dan ulijte u čiste suhe staklenke. Zatvorite celofanom i spremite na suho i mračno mjesto.

Ne želiš propustiti naše buduće objave i volio bi među prvima u svoj e-mail pretinac dobiti obavijest o objavi novog članka na Čarobnoj šumi!? Tada se svakako prijavi na naš newsletter – u okviru gore lijevo upiši svoju e-mail adresu, potvrdi je u poruci koju ćeš dobiti i uživaj čitajući naš portal.

Comments are closed.

Prati

Get every new post delivered to your Inbox.

Pridruži se 1,178 drugih sljedbenika